2022-01-22 08:23:59• hírek • Bede Emőke

Több Szatmár megyei település is beleesik a magyar hatóságok által kijelölt felügyeleti körzetbe

Ahogyan arról a hét elején beszámoltunk, a magas patogenitású madárinfluenza ismét felütötte a fejét a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ez alkalommal a vírust a Szatmárnémetitől légvonalban alig 20 kilométerre található Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatták ki.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint a magyar-román határ közelében lévő csengerújfalui gazdaságban a kacsák takarmány- és vízfogyasztásának jelentős csökkenése, valamint az állatok megemelkedett elhullása jelezte a madárinfluenza megjelenését. A gyanút kedden erősítette meg a Nébih laboratóriuma, majd - a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében - megkezdődött a 37 ezres állatállomány felszámolása.


A Nébih tájékoztatása szerint a járványkitörés helyszíne körül három kilométeres védőkörzetet, valamint tíz kilométeres felügyeleti körzeteket állítottak fel. Mivel mindkettő átnyúlik az országhatáron és romániai területeket is érint, az országos főállatorvos értesítette az esetről a román állategészségügyi hatóságot.


Utóbbi pénteken közleményt továbbított szerkesztőségünknek, melyben felhívták az esetre a figyelmet, kiemelve, hogy a magyar kollégák által kijelölt felügyeleti körzetbe a Szatmár megyei Óvári, Újbagos (Traian), Csengerbagos (Boghis), Dacia, Szamosdob és Sándormajor (Paulian) is beleesik, épp ezért az állategészségügyi igazgatóság fokozott figyelemmel követi a baromfitartók tevékenységét.


Hogyan kerülhető el a madárinfluenza továbbterjedése?


„A szárnyasokat tartsa zárt, fedett helyen, hogy ne érintkezhessenek vadon élő madarakkal. Amennyiben a zárt tartás nem megoldható, a kifutót védje megfelelő erősségű madárhálóval felül és oldalról is! Az állatokat csak teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etesse, itassa. A takarmányt és alomanyagot szintén lehetőleg fedett, zárt helyen vagy letakarva tárolja, hogy a vadmadarak ne férjenek hozzá.


Fokozottan figyeljen a higiéniai szabályok betartására. A szárnyasokkal való érintkezés előtt és után alaposan mosson kezet szappannal, bő vízzel. Háztáji körülmények között se használja más célra az állatok gondozásakor viselt öltözetet, beleértve a cipőt, csizmát is. Mindennap alaposan tisztítsa meg az állatok gondozása során használt szerszámokat, eszközöket.


Ha beteg vagy elhullott szárnyast kell megfognia, használjon nejlon- vagy gumikesztyűt. Új állomány beszerzésekor az újonnan vásárolt állatokat különítse el a már meglévőktől. Állati hullát és mellékterméket csak engedéllyel rendelkező vállalkozóval szállíttasson el” – ajánlja a baromfitartóknak a Nébih.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: